Eleccions autonòmiques a les Illes Balears – 28 de maig del 2023

Les eleccions autonòmiques a les Illes Balears del 2023 representen una nova oportunitat per a retre comptes sobre els avenços lingüístics aconseguits i les qüestions pendents per part dels partits polítics, i també per a exigir als polítics nous compromisos en aquesta matèria.

En els darrers anys s’han aconseguit avanços com l’obertura de l’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, campanyes i cursos de conscienciació i trobades de creadors de contingut en català a les xarxes, entre altres.

Però també hi ha hagut manca d’una acció efectiva, fins i tot, moviments en sentit contrari al procés de normalització lingüística. Aquesta legislatura el Govern de les Illes Balears pretenia aprovar una Llei d’educació que incorporava el castellà com a llengua vehicular a l’escola. En aquella ocasió, gràcies a la mobilització social i a la pressió mediàtica, l’executiu va acabar rectificant i mantenint el català com a única llengua vehicular.

Des que el president Bauzà (PP) va derogar les disposicions lingüístiques de la Llei de comerç, no s’han recuperat els drets lingüístics dels consumidors catalanoparlants: no s’ha aprovat la Llei de Consum.

Hem vist també que l’executiu ha tractat el català com a problema i com a prescindible durant els diferents processos d’estabilització de funcionaris, el darrer, els del sector de la sanitat.

Per això, a les urnes, #Votaperlallengua!

Activa’t


Envia un correu als teus candidats
i adjunta-hi el programa marc.

Copia i enganxa aquest text com a cos del missatge.

Benvolgut/da senyor/a Nom i Cognom del Candidat,
Com bé sabeu, llengua catalana es troba en una situació d’emergència lingüística i és necessari que les administracions compleixin la normativa lingüística i emprenguin les mesures per promocionar l’ús de la nostra llengua. La ciutadania hem de fer servir les eleccions per retre comptes sobre aquesta qüestió i exigir als polítics nous compromisos en matèria de política lingüística.
Per aquest motiu us faig arribar el document de mesures per millorar la situació de la llengua des de les institucions elaborat per Plataforma per la Llengua per aquestes eleccions autonòmiques. El document vol que cada candidatura es faci seves les accions que considerin més urgents i necessàries.
Confio en la vostra sensibilitat i preocupació per la salut de la llengua i la garantia dels drets lingüístics. Espero que considereu incloure algunes d’aquestes mesures en el vostre programa polític per la següent legislatura.
Tot esperant la vostra resposta, rebeu una salutació cordial.

Copia i comparteix aquestes piulades. No t’oblidis de mencionar al candidat o partit a qui vols demanar el posicionament!

👋 Hola, @CandidatEleccions, 🏛 Et compromets a fer la política lingüística transversal en la teva acció de govern? Adhereix-te al programa marc de @PLlenguaIlles 👉 votaperlallengua.cat 🗳 A les urnes, #VotaperlaLlengua!

👋 Hola, @CandidatEleccions, Què faràs per fer del català la llengua d’integració i d’igualtat d’oportunitats en les polítiques socials, educatives i d’arrelament? Adhereix-te al programa marc de @PLlenguaIlles 👉 votaperlallengua.cat 🗳 A les urnes, #VotaperlaLlengua!

👋 Hola, @CandidatEleccions, 🎞 Quines accions impulsaràs per augmentar la presència en els àmbits de la cultura i l’audiovisual? Adhereix-te al programa marc de @PLlenguaIlles 👉 votaperlallengua.cat 🗳 A les urnes, #VotaperlaLlengua!

👋 Hola, @CandidatEleccions, 🛒 Quines mesures aplicaràs per normalitzar el català en el món empresarial i comercial? Adhereix-te al programa marc de @PLlenguaIlles 👉 votaperlallengua.cat 🗳 A les urnes, #VotaperlaLlengua!

Recursos i materials


Debat electoral


#VOTAPERLALLENGUA